Ktorý typ vína máte najradšej? Možno to ešte ani neviete. Dovoľte nám oboznámiť Vás s jeho nádhernou rôznorodosťou.

Biele víno

Biele víno môže mať slamenožltú, žlto-zelenú alebo žlto-zlatú farbu. Vznika kvasením bezfarebnej dužiny žltého alebo zeleného hrozna. Väčšina druhov bieleho vína je ľuďom známa; je to napr. slávne Chardonnay, Rízling či Cabernet Sauvignon. Niektoré typy bieleho vína sú výsledkom zmiešavania viacerých odrôd, ako napr. Tokaj alebo Sherry. Biele víno sa dá získať aj kvasením tmavého hrozna, pokiaľ je v rukách opatrného vinára, ktorý dbá na to, aby šupky nezafarbili tekutinu. Takýmto príkladom je napr. odroda Pinot Noir, z ktorej sa často robí šampanské.

Najčastejšie sa stretávame so suchým bielym vínom, ktoré vzniká úplným kvasením tekutiny. Sladké víno vzniká vtedy, keď sa kvasenie preruší skôr, než sa cukry v hrozne zmenia na alkohol.

Červené víno

Pri výrobe červeného vína získavame farebné i chuťové zložky zo šupiek hrozna. Sfarbenie samotnej tekutiny nie je červené, ale zelenkavé alebo biele. Je vyrobené z tmavých bobúľ a jeho farba môže byť fialová (mladé vína), červená (zrelé vína) alebo hnedá (staršie vína).

Rosé (Ružové víno)

Rosé síce obsahuje sfarbenie získané zo šupiek hrozna, no nie dosť na to, aby bolo červené. Mnoho ľudí nevie, že ružové víno je jedno z najstarších druhov vína vôbec. Jeho farba môže byť svetlooranžová, ružová, aj takmer fialová. Víno rosé môžeme nájsť aj v pološumivej alebo šumivej forme, a taktiež ponúka viacero možností čo sa týka chuti; môže byť suché (napr. z Provensálska) alebo aj sladké.

Ovocné víno

Víno z ovocia iného ako hrozno, t.j. z jabĺk, ríbezlí, čučoriedok a pod., označujeme ako ovocné vína. Väčšina tohto ovocia však nemá dostatok cukrov a živín na podporu kvasenia alebo nie je dosť kyslé. Aj preto sa pri výrobe vína uprednostňovalo odjakživa hrozno, a iné plody sa používali hlavne v regiónoch, pre ktoré boli špecifické.

Okrem týchto štyroch typov vína poznáme aj sladučkú medovinu, pre Japonsko typické a veľmi obľúbené ryžové víno alebo zázvorové víno.