Prečo tokajské víno ostáva na západe veľkou neznámou

Svojho času ho slávny kráľ Ľudovít XIV. označil za “víno kráľov a kráľa vín”. Už v tých dobách sa tokajské víno sa používalo za účelom osladenia trpkých diplomatických vyjednávaní. Ako je teda možné, že sa tokajské teší popularite najmä u nás a našich najbližších susedov?

Odpoveď treba hľadať, ako inak, v minulosti. Železná opona a socialistický režim počas dlhého času od roku 1949 po rok 1989 oddeľovali tokajské víno od západnej Európy. Jeho kvalita v tejto dobe tiež skôr utrpela. Veľký návrat nastal po roku 1990.

Špecifiká

Špecifikom tokajského vína je, že pestovaný vinič musí pochádzať výlučne z tokajskej oblasti, rozprestierajúcej sa najmä v Maďarsku, sčasti zasahujúcej na naše malebné Slovensko. Nie je to jediné víno s týmto špecifikom, spomeňme si napríklad na šampanské, ktorého hrozno pochádza výlučne z francúzskej oblasti Champagne.

Ďalším nezameniteľným prvkom tokajského vína je jeho chuť. Vyznačuje sa priam harmóniou chutí, niečo ako jin a jang, svieža citrónová chuť so sladkou medovou, jemne marhuľovou s nádychom mäty… A to všetko spojené s identickou arómou.

Botrytis

Úplne najzvláštnejším prvkom tokajského vína bude ale nepochybne huba Botrytis, nazývaná aj sivá pleseň. Podľa názvu nič lákavé, ale pre pestovateľov tokajských odrôd hrozna je táto pleseň priam požehnaním. V hrozne vzniká za vlhkého počasia a hmly. Bobule napadnuté botrytídou sa potom na slnku vysušia, scvrknú a stanú sa tak sladkými. Napadnutie touto hubou pridáva chuti vína zázvorové, šafranové a voskové tóny.

Popularita tokajského vína

Vďaka zapáleným nadšencom sa podarilo po páde socializmu dostať Tokaj opäť na výslnie. Víno je každoročne prezentované na rôznych trhoch a festivaloch, ktoré predstavujú príležitosť pre pestovateľov stretnúť sa a vymeniť si navzájom informácie a skúsenosti. Veľkú úlohu zohráva aj výskum. Research Institute for Viticulture and Oenology (RIVOT) je výskumnou inštitúciou, ktorá v roku 2011 prešla inováciou značky a stavia si za ciele výskum, vzdelávanie a šľachtenie tokajského viniča. Tokajské víno si nepochybne zaslúži svoju pozornosť a miesto medzi kvalitnými dezertnými vínami aj v zahraničí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *