Púpavové víno – účinky a ako si ho vyrobiť doma

Púpava lekárska, ľudovo nazývaná aj pampališka, pampuška, leví zubec. Pre niekoho otravná a nezničiteľná burina v záhrade, pre iného liečivá bylina. Najčastejšie rastie na lúkach a pohľad na kvitnúcu púpavovú lúku je pastvou pre oči a dušu. Na prípravu rôznych domáckych liečivých receptov sa používa najmä koreň púpavy, avšak netreba zabúdať ani na jej kvetné úbory – z týchto je možné pripraviť veľmi chutné púpavové víno.

Púpavové víno pripomína skôr brandy než víno. Komerčne ho vyrába len veľmi málo výrobcov, preto si ho ľudia spravidla vyrábajú doma. Púpava obsahuje veľké množstvo rôznych vitamínov a minerálov. Je skvelým pomocníkom pri liečbe problémov s pankreasom alebo žlčníkom, podporuje trávenie, vyrovnáva tlak.

Pri zbere sa odporúča zbierať púpavu z menej znečisteného prostredia, pri plnom slnku a ideálne hneď zrána. Na prípravu vína je možné použiť aj celú rastlinu, avšak ak chcete dosiahnuť, aby vaše víno malo krásnu žltú farbu je vhodné použiť len kvetné úbory. Púpava je charakteristická svojou trpkosťou, avšak pri správnej príprave bude mať vaše púpavové víno bohatú, silnú a stredne sladkú chuť. Samotný recept je veľmi jednoduchý. Spravidla sa za sezónu vyrobí vždy väčšie množstvo a uskladňuje sa vo väčších demižónoch. Môžete si ho samozrejme pripraviť aj v menšom množstve.

Na prípravu štyroch litrov vína budete potrebovať:

• 4 litre kvetných úborov

• 5 litrov vody

• 1,5 kg cukru

• 3-4 citróny

• 200 ml hroznového koncentrátu (alebo 500 g nasekaných hrozienok)

• 1 ks sušeného droždia

• koreniny a prísady podľa vlastnej chuti.

Postup prípravy je jednoduchý: Do zovretej vody nasekáme púpavu a citróny (bez šupky), túto zmes varíme asi 10 minút. Následne necháme odstáť jeden až dva dni. Zmes vylisujeme, pridáme droždie a sirup, ktorý sme si pripravili rozpustením kryštálového cukru vo vode, koreniny alebo bylinky podľa chuti. Toto všetko nalejeme do demižónu a necháme vykvasiť asi 6-7 týždňov pri izbovej teplote (kal musí sadnúť na dno a víno má byť číre). Po vykvasení víno prelejeme do fliaš alebo menších demižónov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *