Boli časy, keď tokajské víno bolo jedným z najvýznamnejších na celom svete. Bolo vyhľadávané šľachtou aj kráľmi. Napríklad, Katarína Veľká a aj kráľ Ľudovít XIV, patrili medzi tých, ktorý obľubovali tokajské víno.

Oblasť Tokaj je charakteristická svojimi klimatickými a aj geografickými podmienkami, ktoré robia tokajské víno unikátnym. Pôda je vulkanického pôvodu a obsahuje vysokú koncentráciu železa a vápna. Zimy sú tu tuhé a veterné, jar chladná a suchá, leto je horúce, ale najdôležitejšia je jeseň, ktorá prináša dážď a dlhé babie leto, ktoré vplýva na obdobie dozrievania.

Šesť odrôd hrozna je oficiálne schválených na výrobu tokajského vína:

  • Furmint
  • Hárslevelű – (lipovina)
  • Sárgamuskotály – (muškát žltý)
  • Zéta
  • Kövérszőlő
  • Kabar

Furmint predstavuje najstaršiu a najdôležitejšiu odrodu tokajského hrozna. Dozrievať začína s hrubou kožou, ale ako zrie – koža sa stenčuje a tým umožňuje slnku odpariť vodu produkujúc vyššiu koncentráciu cukru. Kým iné druhy hrozna dozrievajú až kým bobule neprasknú, furmintu narastie druhá koža, ktorá zabráni hnitiu a tým sa tiež zachovajú prírodné cukry hrozna. Hrozno sa zbiera niekedy až v decembri. Umožňuje sa tým vytvorenie takzvaného “botrytis cinerea”. Je to ušľachtilá forma vláknitej huby, ktorá zasahuje do chemického zloženia bobule.

Lipovina zaberá asi jednu tretinu z tokajskej viničnej oblasti. Má veľmi dôležitú úlohu pri vytváraní tokajskej zmesi. Jej bohatá chuť je vysoká na prírodné cukry a arómy. Muškát žltý síce tvorí menšiu časť, ale stále veľmi dôležitú v tokajskej zmesi. Pridáva elegantnú arómu a chuť hotovému vínu. Miestne druhy hrozna zvané Zeta a Koverszolo nie sú hlavným prvkom tokajskej zmesi a sú považované skôr za kuriozitu.

Počas komunizmu kvalita a samozrejme tým aj obľúbenosť tokajského vína poklesla. Štátna správa a nezáujem mala ťažký dopad na región, ale to sa veľmi rýchlo napravilo a hneď po páde komunizmu, v roku 1990 sa objavila prvá značka znovuzrodeného tokajského vína. Zahraniční investori neváhali a hneď sa chopili príležitosti vidiac potenciál v histórii a v jedinečnej kvalite a chuti tokajského vína.