Tokajské víno je vyrábané na juhu Slovenska a severe Maďarska v Tokajskej oblasti. Víno má zlatistú farbu a sladkú chuť a je vyrábané oxidatívnou metódou alebo modernou reduktívnou metódou. Tieto vína sa vyrábajú len z odrôd hrozna Furmint, Muškát žltý, Lipovina a niekedy Zéta.

Tokaj môže byť iba víno z dediny Tokaj, ostatným sa hovorí Tokajské.

Odrody Tokajského vína:

Tokajská Lipovina

Vyrobené kvasením hrozna odrody Lipovina spolu s odrodami Furmint a Muškát žltý. Hrozno tejto odrody má krásne muškátovú chuť, ktorá je cítiť aj vo víne. Toto víno vonia po marhuliach a kvetoch bazy čiernej.

Tokajský Furmint

Vyrobené kvasením hrozna Furmint spolu s hroznom odrody Lipovina a Muškát žltý. Lipoviny a Muškátu žltého môže byť vo víne maximálne 15%. Vyšší obsah kyselín a sviežosťou ovocia.

Tokajský Muškát žltý

Najstaršia a najvzácnejšia odroda. Vyrobené kvasením hrozien odrody Muškát žltý spolu s odrodami Furmint a Lipovina. Furmintu a Lipoviny môže byť vo víne maximálne 15%.

Tokajské samorodné sladké

Vyrobené z hrozna na ktorom sa vytvorilo menej cibéb, tým pádom je sladšie. Toto aj Tokajské samorodné suché sa smie predávať až po dvoch rokov zretia, minimálne jeden rok z toho v drevenom sude.

Tokajské samorodné suché

Obsahuje málo cibéb. Menej cukornaté, musí mať menej ako 10g/l zvyškového cukru.

Tokajská esencia

Nektár z cibéb s obsahom alkoholu 2-8% a 300-900 g/l zvyškového cukru. Veľmi vzácne a cenené víno.

Tokajská výberová esencia

Získané kvasením cibéb. Bobule hrozna sú vyberané a zalievané muštom, alebo Tokajským vínom z rovnakého ročníka a, ktoré musí obsahovať minimálne 180g/l prírodného cukru. Zreje najmenej tri roky, minimálne dva z toho v drevenom sude.

Tokajské víno je vysoko oceňovaný unikát, do ktorého výroby putuje mnoho práce, vedomostí a trpezlivosti. Výsledok ale stojí za všetku námahu. Pohár Tokajského vína je niečo čo si treba vychutnať a vyhradiť si na to čas, pretože každý dúšok je potešením.